Veel gestelde vragen

Wat is "op de dag" en "in de dag"?
Wanneer het product in het kozijn wordt gemonteerd spreekt men van "in de dag", wanneer het product op het kozijn wordt gemonteerd spreekt men van "op de dag". Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om uw product aan het plafond of aan de wand te plaatsen.
U vindt meer uitleg bij Meten van uw product.


Kan ik de raamdecoratie zelf monteren?
Bij al onze producten wordt een montagehandleiding meegeleverd. Wanneer u stap voor stap deze handleiding volgt, is het plaatsen van de meeste producten goed zelf te doen.


Wat is het verschil tussen een transparante, semi-transparante, lichtdoorlatende en verduisterende stof?
Een transparante stof is als een vitrage, je kunt hier doorheen kijken.
Bij een semi-transparante stof kun je nog wel naar buiten kijken, maar is de stof minder open.
Een lichtdoorlatende stof geeft je privacy maar er komt nog wel licht doorheen.
Een verduisterende stof laat geen licht door en is daardoor vooral geschikt voor slaapkamers.


Rolgordijnen

Weetje:
Een rolgordijn laat aan beide zijden lichtkieren open omdat de stof smaller is dan het systeem, vooral als het rolgordijn in-de-dag wordt gemonteerd. Eenj rolgordijn met verduisterende stof is hierdoor dus niet 100% verduisterend.


Wat is contra oprollend?
Ieder rolgordijn wordt standaard rollend geleverd, de stof is dan het dichtst bij het glas. Bij een contrarollend rolgordijn rolt de stof aan de voorzijde van de rol af. Hierdoor komt het rolgordijn iets verder van het kozijn. Dit biedt uitkomst bij uitstekende delen (bv. deurklinken). Wel kunnen er lichtkieren ontstaan vooral als het rolgordijn in-de-dag wordt gemonteerd. Aan een contrarollend rolgordijn zijn geen meerkosten verbonden.


Wat zijn de kleuren van de onderdelen?
De kleur van het systeem en bediening is wit, tenzij anders aangegeven bij het product.


Hoe dik is de buis van het systeem?
Afhankelijk van breedte van het rolgordijn zal de buisdikte (buisdiameter) variëren tussen de ca. 25mm en 50mm. Een dikkere buis voorkomt het doorhangen van het rolgordijn bij een grotere breedte.


Wat zijn de afmetingen van een rolgordijn?
De minimale en maximale afmeting per rolgordijn kunt u terugvinden bij het door u gekozen artikel, bij productinformatie.

Unistoffen en designstoffen hoger dan 180cm worden meestal voorzien van een horizontale lasnaad.
Bij designstoffen met een lasnaad zal het patroon niet helemaal gelijk lopen. Lasnaden zijn altijd geplakt.
Bij de Kinderstoffen en Screendoek is een lasnaad niet mogelijk.
Bij de overige producten gelden productspecifieke afmetingen, deze zijn terug te vinden bij het betreffende artikel, bij productinformatie.


Wat moet ik mij voorstellen bij een spandraad (zijgeleiding)?
De spandraad houdt een rolgordijn strak op een raam (bijv. kiepkantel) of een deur. De spandraden lopen vlak naast het rolgordijn en blijven binnen de breedtemaat van het systeem.
Let op: er gelden maximale breedte en hoogte maten voor rolgordijnen met spandraden; u kunt dit terugvinden bij de verschillende producten.


Wat is de samenstelling van de rolgordijnen?
De meeste van onze rolgordijnen zijn gemaakt van 100% polyester, sommige in combintie met katoen. Bij het specieke artikel kunt u de samenstelling van de stof terugvinden.
De stoffen kunnen onderhevig zijn aan variaties in temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor kan er een glooiing in de stof ontstaan die bij verandering aan temperatuur en luchtvochtigheid weer kan wegtrekken. Ook kunnen de zijkanten als gevolg hiervan rond gaan staan (we noemen dit schotelen of cuppen). Dit kan vooral voorkomen bij verduisterende stoffen. Door zonlicht (UV-straling) kunnen stoffen verkleuren.


Hoe kan ik mijn rolgordijnen reinigen?
De meeste rolgordijnstoffen zijn antistatisch behandeld en trekken nagenoeg geen stof aan.
Wij adviseren om de stof schoon te maken met een plumeau. De rolgordijnen mogen niet met vocht of schoonmaakmiddel worden gereinigd. Met uitzondering van de Screen-doek rolgordijnen; deze zijn afneembaar met een licht vochtige doek.
Daarnaast kunt u de rolgordijnen met screendoek prima afnemen met een licht vochtige doek.